2020. május 6., szerda

Parasztházak napjainkban: igen vagy nem?

Napjainkban sok fiatal kizárólag új építésű, modern lakásokat keres, a régi házakat elkerülik. Ennek sok előnye van, nem kell tervezni, kivitelezőkkel egyeztetni, komplett házfelújítást levezényelni. Hátránya az ára, mivel a régi parasztházak, főleg vidéken akár telekáron is megkaphatók.











Szakmaiság

Nagyon fontos szabály: soha, senki ne kezdjen úgy régi parasztház felújításába, hogy előtte nem egyeztet szakemberrel.  Egy ilyen háznak nagyon sok baja lehet, viszont minden „betegsége” kezelhető, kisebb, vagy kicsit nagyobb ráfordítással. Ahogyan ma is, régen is voltak jól és rosszul megépített házak. Viszont ha kifogunk egy jól megépített házat, sokkal élhetőbb otthon lehet belőle varázsolni, mintha napjaink új építőanyagait használnánk.
Kompromisszumok
Az elődeink által tervezett és megépített házak nem biztos, hogy a mai kor igényéhez igazodtak. Egy ilyen ház felújításakor abból kell főznünk, amink van. Fel kell adnunk egyes elképzeléseinket, kívánságainkat. Pl. kötött a ház elrendezése, a hosszan elnyúló forma nem sok lehetőséget ad, de kis kreativitással ez is kezelhető.




Tévhitek
Sokan vannak azon a véleményen, hogy az ilyen házaknak rossz az energetikája. Igen, valóban nem a mai előírásoknak megfelelően születtek, de egy értelmes felújítással ugyanúgy meg tud felelni a mai követelményeknek, mint egy új építésű. Ami az anyagokat illeti: a régen, sokszor kézzel készült anyagok sokszor magasabb minőségűek, mint a mai, sorozatgyártással készült termékek.
Stílus és hangulat
Minden ilyen és hasonló ingatlan biztos, hogy szerelem első látásra kell legyen. A stílus vagy tetszik, vagy nem. Akkor tökéletes, ha a belső igazodik a külső jegyekhez. Ne akarjunk mindenáron glamourt őseink által (sokszor bölcsebben átgondolt) megépített házba, mindenképpen az önazonos berendezésben gondolkodjunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése