2017. február 25., szombat

Függönyözési megoldások

Néha csak nagyon kevés dolog hiányzik ahhoz, hogy az átlagos dolgokból valami különlegessé váljon. A lakás berendezésének mindig egyik sarkalatos pontja a függöny kérdése, nélküle befejezetlen hatást kelt a szoba. A textilek markánsan hozzájárulnak a lakás barátságos hangulatához, funkcióját tekintve több szempontot is figyelembe kell vennünk a kiválasztásánál.



Emlékezzünk csak vissza a 70-es 80-as évek jacquard függönyeire. Fehér és bézs árnyalatban volt kapható és minden ablakon ilyenek voltak. Később megjelentek a fényáteresztő voile és organza anyagok, többféle színben, mintában. A sötétítő függönyök között megjelent az ún. „black-out” típus, melynek szövése fekete szálakat is tartalmaz, bármilyen színben kaphatóak, és biztosítják a teljes sötétítő funkciót.

A lakberendezési szaküzletek elterjedésével már egyre több lehetőség van készfüggönyök beszerzésére is, de aki kicsit kreatívabb megoldást szeretne, bátran szabadjára engedheti fantáziáját, meg lehet találni az ideális megoldást bármilyen enteriőrbe.

A függönyön kívül a felfüggesztés módja is okozhat fejtörést. Milyen karnist válasszunk? Többféle megoldás is kínálkozik, valamint a függöny felrakásának a módját is ki kell hozzá választanuk. Nagy választékban kaphatóak fülekkel, vagy ringlikkel ellátott kész függönyök, amelyeket egyszerűen csak rá kell húznunk a karnisrúdra.   A karnisrúd rögzítésénél viszont vegyük figyelembe, hogy az mindenképpen az ablak felső részétől minimum 12-15 cm-rel magasabbra legyen felszerelve, és mindig legyen legalább 15-30 cm-rel mindkét irányban szélesebb, mint az ablak, így elhúzáskor a függöny nem takarja az ablakot. A karnisrudak mellett a másik legelterjedtebb megoldás a függönysín, melyet általában a mennyezetre rögzítünk. Mivel általában nem lakunk méretes palotákban, ez a legideálisabb módja az alacsonyabb belmagasságú – pl. panellakások függönyözése esetében.








A függöny szélességének meghatározásánál mindig a függönysín vagy a karnis szélességét vegyük figyelembe, ne az ablak szélességét. Függönyünk akkor lesz szép, ha sűrűn ráncolt. Az áttetsző, fényáteresztő, finomabb anyagokból (organza, voile) a kétszeres vagy akár háromszoros ráncolás a megfelelő. Nagyobb mintájú, vagy jacquard anyagokból a másfélszeres ráncolás is elegendő.

A függöny hossza ízlés kérdése. A lakberendezés nem ismer rövid függönyt, kivételt csak azok a helyiségek képeznek ahol ez nem megoldható. A padlóig mért függöny egy cm-rel a padló fölött érjen véget. Ha a padlóig mért magassághoz még 5 cm-t ráhagyunk, ezzel hagyva, hogy a függöny a padlón megrogyjon, ezzel elegáns hangulatot érhetünk el, de vegyük figyelembe, hogy súrlódás, koszolódás miatt többet kell majd takarítanunk.







Fotók: pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése