2018. május 14., hétfő

Futóka móka

Régen az otthonokat kétféle szempontból értékeltem. Otthonosoan érzem e ott magam, vagy nem, illetve hogy egyedi e vagy sem. Minden esetben megállapítottam, hogy sehol nem éreztem az "otthon" hangulatot, ahol nem voltak növények. És lehet hogy a lakás berendezése elég magas költségvetésen futott, a hangulat nem jött át.

Tudom, hogy van az a típusú tulajdonos, aki mellett sajnos nem maradnak meg a növények. Nem azért mert egyenesen irtaná őket, de valahogyan nem sikerül a gondozásuk. Ennek több oka is lehet, nem megfelelő tájolás, fényviszonyok, vagy csak nem találjuk el a növény vízigényét.

Most mutatok egy jópofa megoldást, talán az egyik legigénytelenebb szobanövényről, ami talán kicsit méltánytalanul érdemelte ki ezt a jelzőt, de a futókától egyszerűbb, és könyebben gondozható növényt nem igazán ismerek, ezért is próbáltam ezekkel a kis fiatal hajtásokkal kicsit zöldebbé tenni az otthonomat. Bízom benne, hogy szépen fejlődnek majd, és hamarosan dús növényzettel örvendeztetnek meg. 

A szobai futóka szempontjából jó, ha egy igénye teljesül, úgy helyezzük el, hgy érje elég fény, de ne tegyük tűző napra. Egyébként szerény igényei vannak, mérsékelt öntözés, 18-24 fok közötti hőmérséklet. Időnként tápoldatozni szükséges, bevallom, az enyémek még soha nem kaptak, mióta nálam laknak. Lehet dúsabban kúszna, ha nem hanyagolnám őket ennyire.

No de száz szónak is egy a vége, gyönyörű "zöld fal" alakítható ki általa, mert nagyon egyszerűen szaporítható. Egy-egy hajtását levágva pár hét alatt kigyökerezik és akkor mehet a cserépbe. Általános virágföldet használtam, szóval, semmi extrát nem kapott.
Amit viszont mindig ugyanúgy csinálok, akárhányszor is ültettem belőle új cserepekbe, mindig két szálat ültetek egy cserépbe, hogy rögtön kétfelé ágazzon. Ha több hajtásunk van, mehet bele nyugodtan 3-4 is, többfelé fog futni, és nagyon látványos eleme lesz otthonunknak.







Ezek a márványos színű levek akkor a legszebbek ha a növényt elég fény éri, ha nem kapnak elég fényt, akkor kicsit jobban bezöldülnek. 
Nálam most ezen a létrapolcon állnak, ez egy nemrégi szerzeményem, amit még kicsit át szeretnék alakítani, de addig is a növények szépen egységes kaspókban elfoglalták rajta helyüket az ablak mellett.


A "zöldesítés" kb. egy szombat délelőttömet vette igénybe, anyagköltsége minimális volt: egy csomag 10 l-es általános virággföld, és pár db. ikeás fehér kaspó a legegyszerűbb fajtából.

A növény-hajtások az én régebben ültetett futókáimról, illetve anyukám futókáiról származnak. Ismerősöket is érdemes körbekérdezni, néha megdobnának e bennünket egy-egy hajtással, mert az a tapasztalatom, az ilyen szobanövényekről származó hajtások nálam sokkal strapabíróbbak voltak, mint az üzletben vásárolt szobanövények.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése