2016. szeptember 25., vasárnap

Hogyan válasszunk kanapét?

A puha, hívogató kanapé a nappali központi, elengedhetetlen bútora, formája, stílusa, színvilága is meghatározza az enteriőrt, ezért fontos, hogy a megfelelő darabot válasszuk.









Funkciók

Először is azt kell eldönteni, mire szeretnénk használni, mert a szín, szövet, forma és ár mellett a kényelem a legfontosabb szempont. Ülni szeretnénk rajta, vagy kényelmesen feküdni a tv előtt, miközben kedvenc filmünket nézzük - akár kettesben is. Néhanapján viszont vendégágyként is kell, hogy funkcionáljon. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy nagyon sok család életében fontos szerepet kap a tévézés, ezért a kanapét és a fotelt úgy helyezik el, hogy a tv legyen a fókuszpontban.




Helyigény

Nem mindegy, hogy mekkora teret szeretnénk bebútorozni, ezért nagyon fontos a szoba adottságait figyelembe venni. Kicsi lakásba ne tegyünk egy óriást, válasszunk inkább egy filigránabb, de kényelmes darabot. Az ülőbútorok elrendezésének lehetőségei: 3+1+1 (háromszemélyes kanapé és 2 db fotel),  3+2+1 (1 db háromszemélyes kanapé, 1 db kétszemélyes kanapé és 1 db fotel) valamint a balos vagy jobbos sarokkanapé. Azt azért tartsuk szem előtt, hogy egy háromszemélyes kanapén, mindig csak két személy fér majd el kényelmesen, ahogy a kétszemélyesen is két ember már kicsit feszélyezve foglal majd helyet. A kanapék összeállításában két típus létezik: önálló és összeszerelhető, egymás mellé sorolható, mely ülő, valamint félig fekvő részekből áll. Érdemes pontosan lemérnünk, hogy mennyi helyünk van, hová szeretnénk a szobába a kanapét állítani. Falhoz tolva, vagy térbe állítva, ugyanis akkor érdemes külön ezt a kategóriát keresni.









Üléskomfort

Egy kanapé akkor kényelmes, ha megfelelő a beülő mélysége. Ez az a távolság, amely az elejétől a háttámláig húzódik. Optimális esetben ez meg kell hogy egyezzen a combunk hosszával. Fontos még az ülőfelület magassága is, amely 45 cm körül szokott lenni. A másik nagyon fontos szempont a háttámla kialakítása.  Van aki a süppedős ülőalkalmatosságokat szereti, hátradőlve is a puhaságot keresi, és vannak  akik az erős háttámlát részesítik előnyben. A háttámla kialakításának két népszerű fajtája van a a fix háttámlás és a párnás. Manapság divatosak a levehető párnás háttámlák, de rengeteg hagyományos kialakítású darabot is találunk, és a fix háttámlás kanapék előnye a  jó tartás.





A kárpit

A kanapé választásánál fontos szempont a szövet. Gondoljuk végig hová fog kerülni, ki fogja használni, milyen igénybevételnek van a bútor kitéve. Ahol gyerekek vannak bizony veszélyes lehet egy figyelmetlen kakaóivás, ezért ajánlatos olyan anyagot választani melyet le tudunk mosni esetleg szennytaszítő kiképzésű. Az ilyen szövetfajtának az a titka, hogy a szálakat a szövés előtt teflonnal vonják be.








Mi az a Martindale?

A Martindale a bútorszövet kopásállóságának mértékegysége. Ez jelzi, hogy tartós használat következtében a különböző mechanikai hatások során milyen mértékben és mennyi idő elteltével károsodik súlyosan a szövet szála. A Martindale teszt egy rezgő tesztmetódus. Ezzel ellenőrzik az egyes anyagok tartósságát, mégpedig úgy, hogy egy gép a szövet szálait körkörös irányban dörzsöli. A tesztértéket az határozza meg, hogy hány ciklus után kezd el az anyag károsodni. Európában a következő kopásállósági értékeket érdemes megjegyezni: 15 000 – a bútorszövet kis mértékű igénybevételének esetén – pl. kevesebbet használt fotel, ülőke, vagy nem feszítettre kárpitozott ülőfelületek. 20 000 – a  bútorszövet általános lakossági használatának esetén – lakásokba ideális, 25 000 – erősen igénybevett használat esetén – pl. 4 csillag alatti szállodák, panziók, 30 000 – erősen igénybevett 4 csillagos szálloda, konferenciaterem esetén.

Szín, minta, forma

Mintás vagy egyszínű legyen? Világos vagy sötét? Mindenképpen vegyük figyelembe, mi illik bele a környezetbe, mi passzol jobban a többi bútorhoz, mit nézegetnénk szívesen egész nap. Egy kanapét több évre vásárolunk, ezért szerencsés, ha időtálló a színe és még egy unalmasnak tartott – bész, szürke - szín mellett is választhatunk egy érdekesebb formát. Viszont ha egy élénk színnel szeretnénk feldobni a nappalit, vidám színfoltja lehet az enteriőrnek egy meglepő, ütős darab. 








Fotók: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése