2015. március 14., szombat

A minimál lakberendezés

A minimál stílus korunk egyik legnépszerűbb lakberendezési stílusa. Olaszországból indult a 60-as években, hozzánk a 90-es években ért el, és azóta is töretlen a sikere.



Alapfelfogása, hogy a lehető legkevesebb tárgy, bútor, csak a legszükségesebb berendezés felhasználásával a lehető legtöbbet hozzuk ki az adott térből. Nagyon térigényes, ezért jellmezőek a lebontott válaszfalak, egybenyitott terek.  Eredménye mindig egy élhető, nem bonyolult, de mégis egyedi otthon. A bútorok is egyszerű vonalvezetésűek, a térben szellősen elhelyezve. Semmiképpen ne zsúfoljuk tele a teret bútorokkal,  ez könnyen a stílus rovására mehet!  Itt is szem előtt kell tartanunk a tér-arány szabályait, mindig a szoba méretéhez választva a megfelelő darabokat.












Nincsenek harsány, túlzottan hivalkodó színek, a fehér, fekete, szürke, bézs kombinációk azok, amelyek leginkább érvényesülnek a minimál enteriőrökben.  A modernebb, fiatalos otthonokban is legfeljebb két hangsúlyosabb színt használjunk. A halvány színvilág, a nagy terek megkövetelik a sok természetes fényt, ezért kisebb, nem túl fényes lakásban nem igazán tud érvényesüni a minimál elképzelés. A felhasznált anyagok, drapéria, szőnyeg, kárpit minta mentesek, ha használunk mintásat, akkor az szigorúan geometrikus, és ismétlődő legyen.






A minimálra jellemző, hogy a legletisztultabb,  egyszerű vonalakat követő és mindig a rendezettség érzetét láttatja maga körül. Mindig, mindennek helye van, amire nincs szükség rejtve marad, azt a látszatot keltve, hogy az itt élők a legnagyobb rendezettségben, tökéletes rendben élnek.  Kiegészítők lehetnek, sőt, az adja meg a stílus báját, ugyanis itt még fontosabb, hogy apróbb trükökkel teremtsük melegséget, harmóniát, a már-már steril rendben.  Legyen ez akár kép a falon, szimmetrikusan elhelyeve, vagy minimális dísztárgy egy konzolasztalkán, pl. egy párban elhelyezett gyertyatartó. Világítás terén, bátran használjunk egy hangsúlyosabb, de még mindig a minimál jegyeit viselő csillárt, vagy térbe belógó függesztéket.





Néhány dísztárgy megengedett, de semmiképpen se pakoljuk tele a polcokat emlékekkel, szuvenírekkel, egyéb ajándéktárgyakkal. Nagyon következetesnek kell lennünk, szortíroznunk kell, és hát bizony néha a legkedvesebb barátnőtől kapott tárgy is a szekrény mélyébe kerülhet. Ami még fontos: azért ne felejtsük el, mit hová rejtettünk el!

Az írás az Új Szó februári Nők magazinjában jelent meg.

Fotók: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése