2015. március 10., kedd

A klasszikus stílus

A klasszikus stílusban kialakított otthonok egyik legfőbb tulajdonsága, hogy soha nem mennek ki a divatból.  Eredete azokba az időkbe nyúlik vissza, amikor megjelentek a kézműves céhek, és a kor szobáit míves bútorok, finom kelmék töltötték be. Ezek általában mind értékes darabok, ezért jól gondoljuk át, hogy életmódunkkal meg tudjuk e őrizni szépségüket, nemességüket.





















BÚTOROK

A klasszikus vonalvezetésű bútorok legnagyobb előnye, hogy időtállóak.  Az antik bútor tömör, maradandó, viszont nem minden antik bútor illik egymáshoz, ezért meg kell próbálnunk azonos korabeli darabokat összepárosítanunk. Legjobban nagy terekben érvényesülnek, ehhez nagy belmagasságra, teremszerű szobákra van szükségünk, melyek méltóságot sugároznak.
Kiválasztásuknál fő szempont a minőség, tartósság, és habár a minőségi tömörfa bútorok (cseresznye, mahagóni, dió, tölgy) magasabb árkategóriába tartoznak, ma már használnak könnyebb fajta darabokat is, amik nem feltétlen készülnek tömör fából, viszont tökéletesen tükrözik a stílus jegyeit és hangulatát, mint a fensőbbség, kimértség, nemesség, elegancia. A mai kor embere egyéniségéhez mérten szívesen kombinálhatja is a meghatározó nagyobb klasszikus darabokat, kecsesebb kisbútorokkal, ezzel finomságot, bájt kölcsönözhet az enteriőrnek.
Egy klasszikus nappalinak elengedhetetlen eleme a meghittséget adó kandalló, amelyet úgy alakítsunk ki, hogy fókuszpontba kerüljön, ezzel közvetlenül élvezni tudjuk a látványt és a tűz melegét.



SZÍNEK ÉS MINTÁK

A klasszikus otthonok egyik gyakori hibája, hogy túl sötétek, és bár általánosságban elmondható, hogy e stílusjegyre főleg a meleg árnyalatok (barna, bézs, sárga, narancs, rozsda, bordó, arany, téglavörös), a földszínek a jellemzőek, de használhatjuk a hideg (jég kék, fáradtrózsaszín) árnyalatait is. 
A kárpitokon, szőnyegeken megjelenő minták is mindig eleganciát és nemességet sugallnak, figyeljünk arra, hogy egy adott minta vonuljon végig az egész helyiségen. Minták helyett használhatunk érdekes textúrájú anyagokat, falvédők, falikárpitok formájában is, de megjelenésükben ezek is legyenek az elegánsabb, finomabb kategóriából.




TEXTÍLIÁK ÉS SZŐNYEGEK

A bútorok mellett a kelmék adják meg a lakás karakterét, otthonosságot, melegségét.   A klasszikus lakberendezés selymet, bársonyt, csipkét, damasztot, és brokátot használ. Időtlen anyagnak számít a vászon, legyen akár egyszínű, vagy nyomott mintás.  Itt is vannak klasszikus minták, amelyek megjelenhetnek szőnyegen, tapétán, drapérián, bútorkárpiton, díszpárnán, falikárpiton.  A függöny és a drapériák mindig legyenek összhangban a szőnyeggel.







DEKORÁCIÓ


Dekorációkkal saját egyéni stílusunkat is megmutathatjuk, egyéniségünk is sokszor megjelenik otthonunk stílusában. Amikor képeket választunk, nem kell feltétlenül drága festményekre gondolnunk, de mindekképpen figyeljünk arra, hogy a szoba hangulatától ne térjünk el. A keretek legyenek egységes színűek. Képeinket a háttér fogja kiemelni, ezért használhatunk paszpartuzást, és vigyázzunk arra, hogy egy túl mintás falra került hangsúlyos kép nehogy agyonüsse a harmóniát, ne okozzon keszekuszaságot. Vázák, porcelánok, üvegek, gyertyatartók összeválogatásánál figyelni kell a formákra - az íves az íves mellé, karcsú darabok a karcsúak mellé kerüljenek. Réz vagy ezüst tárgyak, egy szép falióra, vagy egy díszes keretű tükör szintén szép részlete lehet otthonunknak.

Az összeállítás az Új Szó januári Nők magazinjában jelent meg.

Fotók: Pinterest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése