2016. május 1., vasárnap

A nagyi bútorai

Itthon csak retró bútoroknak hívjuk őket, de az igazság az, hogy külföldön általában megvesznek mindenért ami a 60-as 70-es éveket idézik. Az 50-es évekbeli MCM (Mid Century Modern) designvonalat másolta a magyar bútoripar is, és ennek köszönhetőek a nagyi "designbútorai" is. És most komolyan: tudjuk, hogy a skandinávok nagyok jók a lakberendezésben, élhető, időtálló tereket terveznek, és bármilyen dán lakbermagazint fogunk fellapozni, tuti, hogy legalább egy "nagyifotelt" találunk benne. Például ilyet:

Fotó: Pinterest

























Ha van a családban hasonló fotel, mindenképpen érdemes megmenteni, mutatom milyen népszerű külföldi lapokban:

Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest

Ezek a fotelek akkor igazán hangsúlyosak, ha a fából készült szerkezete valóban fa színű marad. Tudom, hogy ma nagy divat mindent lefesteni, a jó minőségű bútorokra alkalmazható festékek meglenése ezt lehetővé tette - ma már csiszolás nélkül, a krétafestékek mindenre rátapadnak, de ez a bútor az a kategória amihez halálos vétek festékkel hozzányúlni.

A kárpit: ha rátaláltok az 50-60 éves darabokra, biztosan szerkezetileg majdnem hibátlan lesz, de a kárpitja cserére szorul majd. Erre is van egy nagyszerű megoldás, a Remodel Stúdió. A nonprofit társadalmi vállalkozás régi bútorok felújításával és úrajgondolásával foglalkozik, és már nagyon sok hasonló fotel került ki a kezeik közül. Munkásságukat megtaláljátok itt.

A Remodel stúdió munkáiból:

Remodel Stúdió

Remodel Stúdió


Fotó: Pinterest

A szoba többi berendezése teljesen mai darab, Ikeás szőnyeg, klasszikus kanapé, és egyáltalán nem tűnik nem oda valónak a sárga fotel.
Egy másik nagyon szép példa, egy nagypolgári lakás felújítása során a régi foteleket megmentették Zsófi lakásában, a kép a Kicsiház blog-ról származik. Katánál a Kicsiház bloggerénél még több részletet megtaláltok itt.

Zsófi lakása -  Kicsiház blog

Zsófi lakása - Kicsiház blog
Ehhez hasonló bútorokat könnyen beszerezhettek vateráról vagy jófogásról, írjátok be a keresőbe hogy retro fotel, én most ezeket találtam:

Vatera


Vatera

Vatera

Jófogás

Jófogás
Kárpitválasztáskor tartsd szem előtt, hogy akkor lesz igazán időtálló és könnyen mai környezetbe helyezhető, ha semleges, egyszínű kárpitot válsztasz, ennek színe jelenjen meg máshol is a szobában, pl. a kanapé párnáin. A kárpitozást pedig érdemes egy ügyes szakemberre bízni, hogy a nagyi bútora új fényben tündököljön:



Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése