2016. március 2., szerda

Fürdőszoba 1.

...hogy milyen a jó fürdőszoba? Először is az jut eszembe, hogy kényelmes. Tágas? Nem, nem tágas, hisz´ nem táncolni akarunk benne... De gondoljunk csak bele: ott indul a napunk, és ott is fejeződik be... Talán ez a pici helyiség is megérdemli, hogy kellő figyelmet kapjon.



























Hacsak nem tartozunk azon kevesek közé, akiknek tágas fürdő jutott, akkor a maradék halmazt alkotjuk, aki be kell hogy érje az apró méretűvel. Sokszor kell a hátrányból előnyt kovácsolni, és most ennek szeretném szentelni ezt a bejegyzést, különösen, hogy most egyszerre két fürdő átalakításában is "osztomazészt" :)

Kezdjük talán azzal, egy helyiségben legyen e a wc és a fürdő. Ezt általában az ügyfélre bízom, döntse el ő, mit szeretne, egy többtagú család, ha reggelente egyszerre készülődik gyerek-felnőtt iskolába-munkahelyre, kényelmetlen tud lenni, ha egymásra várunk.  Egy háztartásban max. 2 fő esetében egyébként nyugodtan bevállalhatjuk a közös megoldást is, főleg, ha csak így tudunk egy használható kényelmes helyiséget kihozni egy előnytelen alaprajzból.

A másik problémás kérdés pici fürdő esetében, a zuhanykabin mérete.... Egyáltalán kell e kabin? Macerásabb takarítani, és nincs mindig annyi hely amennyi kellene. Ilyenkor jön, hogy építsünk zuhanyfülkét! Jó! De milyet? Pár szempontot vegyünk figyelembe. Van e elég helyünk hogy pl. üvegajtót nyissuk-zárjuk? Tolóajtót marha nehéz takarítani, és nem is néz ki olyan jol mint egy nyíló ajtó, amiből ma már vannak kívülről tükörajtósak is, így máris spóroltunk egy falfelülelet ahová az egészalakos tükröt helyeztük volna. Ma már nagyon menő zuhanyfüggönyöket is kapunk, nagyon baráti áron. Amit mindenképpen megjegyeznék, ha épített zuhanyozót szeretnénk, a küszöbös megoldást szoktam javasolni, hogy semmiképpen ne folyjon ki a víz... Még ha a legtutibb élzárót is akarják ránksózni csillió pénzért, akkor is az egy vízvető, nem fog hermetikusan zárni az üvegajtó alatt. A küszöbön belül szépen megoldják a lejtést is, és az összefolyóka pedig már csa ízlés és péztárca dolga. Megjegyzem, a hosszúkásak a drágábbak, feleannyiért jó minőségű pontösszefolyókát kapunk, és jól fog működni az is.

Ami még probléma: a hely. Kényelmes zuhanyzáshoz 90x90-nel számoljunk, de 80x80-tól kevesebbel soha. Ha egyik sarokban sincs ennyi helyünk, akkor egy nagyobb átalakítást kell eszközölni, és ha lehet, valamelyik irányba eltolni a falat, vagy áthelyezni az ajtót, ha az oldható meg könyebben. A fürdő mindig nehéz pontja a lakásfelújításnak, tényleg sokkal kifizetődőbb még időben megkérdezni egy szakembert, mert mindig van megoldás, ne kelljen a kőművesnek meg a vizesnek a fejét vakarnia napokig, hogy akkor most ez hogy is legyen....

A mosógép, Ha elfér maradhat, ha eltudjuk máshol helyezni, akkor azért jobb a helyzet, ezt most csak azért nem oldanám, mert ma már szépen elrejtőzik egy beépített szekrénybe bújva a konyhában is.
Amit még fontosnak tartok megjegyezni a pici fürdők esetében, hogy a burkolatválasztásnál, ne válasszunk nagyméretű csempéket, mert azok nem pici helyre vannak kitalálva, hanem tágasabb terekbe, hogy érvényesülni tudjanak. Persze van ellenpélda is, de minél kisebb osztású a csempe, annál jobb. Mindenképpen  időtálló, egyszerű megoldásokat javasolnám, elég költséges egy ilyen felújítás, és az akutális divat mellett, egy örök klasszikus tuti befutó lehet.
A következő képeken nemcsak kis fürdőszobákat válogattam össze, de mindegyiken van valami amit inspirálónak találok.






Izgalmas formák egymás mellett. Kifejezetten jól tesz ennek a pici helynek

Metrócsempe és cementlap, klasszikus fürdőszobabútor

Tágasabb minimá, időtálló szürke-fehér combó

Mozaik, és nincs az egész fürdő padlótól plafonig csempézve

Jó megoldás a padló burkolatát az egyik falra futtatni


Tetőtéri zuhanyozó

Mindig úgy tervezzük, hogy elérhető közelségben legyen a törülköző. Itt megoldották a zuhanyozóajtajára szerelt törölközőtartóval

Tágas zuhanyozó, ideális küszöbmagasság. Szinte már puritán dizájn
Amiről még ejtenék pár szót, az a fürdőszobabútor. Kis helyiség miatt még fontosabb, hogy el tudjunk pakolni, és rendezett maradjon, és ne raktárként használjuk... Viszont a kevesebb itt is több. Ne válasszunk egy olyan mosdószekrényt csak épp azért mert még "éppenbefér" mert agyon fogja nyomni a teret. Legyen kicsit kecsesebb, szűkebb, akkor is jó szolgálatot fog tenni a domesztosznak és egyebeknek. 
Még pár szót a trendekről.
Egyre terjed a felismerés, hogy akár szobahangulatúvá válhat egy fürdő vagy mellékhelyiség is. Használhatunk tapétát is, nem kell mindig mindent mennyezetig csempézni, csak ahol víz érheti a falat. Ez a bejegyzés most nem erről szól, de nekem ez is nagyon kedves téma, és majd ennek egy külön posztot szentelek.  
A burkolatok tekintetében most fénykorát élik a cemeptlapok, cementlaphoz hasonló olcsóbb greslapok, metrócsempék, és bárki bármit mond, ezzel mostanában nem lehet melléfogni. Talán az az egy hátránya, hogy nagyon sok lakásba ez kerül, már nem annyira eredeti, lehet hogy pár év múlva uncsi lesz. Viszont pont olyan jól néz ki cementlappal, mint mozaikkal, vagy fa hatású hidegburkolattal..











Metrocsempe helyett akár a 10x10 klasszikus fehér darabokat is választhatjuk, Ha jol emlékszem a Zalakerámia 2000 Ft/nm-es ára nagyon rendben van, és kb. ugyanolyan hatást érhetünk el vele:





Pár cementlap, kb. 10-15 ezer Ft/ nm, de használhatunk helyette olcsóbb cementlap hatású greslapot is, az is nagyon szép lesz.









Bátran kísérletezzünk, és próbálgassuk, melyik felrakási mód tetszik a legjobban:


Egy atipikus formájú burkolat:


 Hatszög alakú csempe, nagyon menő!





Kb. ennyi első körben, jó hosszúra sikeredett ez a bejegyzés, és ugye mindig van mit hozzátenni - törölközőszárítókról, mosdótál kiválasztásáról, fürdőszobabútorokról - , folyt.köv. hamarosan, hiszen még annyi mindenről nem esett szó, de addig is inspirációra fel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése