2014. április 11., péntek

Ikonikus bútorok - a Barcelona szék

Ludwing Mies van der Rohe soha nem végzett építészeti tanulmányokat. Az építészettel kőfaragómester édesapjának segítve ismerkedett meg, és 15 éves korában kiváló rajzkészségének köszönhetően épületek stukkódíszítéseihez készített vázlatokat. 19 évesen Berlinbe került, egy építész segédje volt, majd két évvel később, egy első megbízásként tervezett háza annyira lenyűgözte az akkoriban leghíresebb német építészt Peter Behrenst, hogy irodájában munkát ajánlott neki, ahol akkoriban olyan neves építészek dolgoztak mint Walter Gropius és Le Corbusier.


























Az első világháborúban utakat és hidakat épített a Balkánon. 1919-ben Gropius két művészeti iskola összevonásával megalapította az Állami Bauhaus intézményét, melyhez Mies is csatlakozott.
Az iskola híre és hatása nagyon gyorsan terjedt. 1922-ben már vezérszerepe volt az európai konstruktív irányzatok között, mint hangoztatták, létre kell hozni az "egységes épületet". Nemcsak új formákat akartak keresni, de létre akarták hozni mindezek szellemi-, technikai- és funkcionális egységét.

Mies életének egy jelentős pontja volt Werkbund  1927-es kiállítása, mivel ezután kezdték mint építészt, modern villák tervezésével megbízni. Ilyen megbízásra tervezte egy textilgyáros otthonát, a Tugendhat-villát a csehországi Brnoban. Az épület csodaszép, sok üveg és drága építőanyag felhasználásal készült, és Le Corbusier Villa Savoye-ja és Frank Lloyd Wright Robie-háza mellett a 20. század legjelentősebb lakóépületének számít.

A 20. század legjelentősebb lakóházai:

 Párizs: Villa Savoye, Le Corbusier


Chicago: Robie-ház, Frank Lloyd Wright


Brno: Tugendhat villa, Ludwig Mies van der Rohe

Na, de akkor most már térjünk rá a Barcelona székre. 
Az 1929-es barcelonai világkiállításra a német kormány Miest bízta meg a német pavilon megtervezésével. Mies egy 53,6x17 m-es mészkőtalapzaton álló, gyönyörű terekből kialakított együttest tervezett, amelyet részben tetővel fedtek, részben fedetlenül hagytak. A szerkezete acél volt, a tereket ónixból és márványból emelt falak választották el, vagy tejüvegek. A pavilonban egy medence, egy aktszobor, és néhény bútordarab volt. Ide készült a híressé vált Barcelona szék is. A krómozott csővázas elegáns szék lábtartóval eredetileg fehér színben készült, és a 20. század ikonikus bútordarabjává vált. A barceloniai német pavilon pedig a 20. század építészetének "modern templomává" vált, és ma is Barcelona egyik legfőbb idegenforgalmi atrakciójának számít, nagy közönségsikert élvez még ma is. 






Magáról a székről:

A desing bútorok közül talán az egyik legkedveltebb és legelterjedtebb, ami méltán megállja a helyét, nemcsak a modern enteriőrökben. A modernizmus szimbóluma, nagyon sok minimalista lakás kötelező berendezési tárgya.
Heggesztett, krómozott acél íves váza van és gombozott borjúbőr anyaga. Magassága 76 cm, szélessége és mélysége 78 cm.
A szék a német pavilonban a spanyol királyi pár számára készült. Az ülőalkalmatosság az egyiptomi királyi összezárható szék egyik újraértelmezése, a ceremónia alatt egyfajta "trónként' szolgált az uralkodó számára.









Nézzük hogyan mutatnak egyes enteriőrökben:















Képek forrása: pinterest.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése